DHCP Serverda Scope Oluşturma ve Temel Ayarlar
DHCP Server’da Scope Oluşturma ve Yapılandırma İşlemleri
Bir önceki yazımda Windows Server 2012 R2 üzerinde DHCP Server kurulumunu adım adım anlatmıştım. Şimdi DHCP Server kurulumundan sonra DHCP Serverda Scope Olusturma ve Temel Ayarlar nasıl yapılır, gerekli ayarlar nelerdir bunlara değineceğim.
Öncelikle dağıtım yapacağımız ip bloğu için bir scope oluşturalım.
IPv4 üzerine sağ tık yapın ve New Scope…’a tıklayın.
Yeni Scope Sihirbazı karşımıza geldi ve Next ile devam edelim.
Bu adımda Scope ismi ve başlık girmemiz isteniyor. Anlayacağınız şekilde scopeları birbirinden ayırt edici isimler girebilirsiniz. Ben örnek yapımda Ankara diye belirtiyorum.
Resimde gösterdiğim ilk kolonda başlangıç ve bitiş ip aralıklarını belirtmemiz isteniyor. Ben 192.168.6.x bloğu için şekildeki gibi belirttim. Alt kısımda ise Subnet mask belirtiyor. Yani oluşturduğum IP bloğu 192.168.6.0/24 şeklinde oluyor.
Bu kısımda önceki belirttiğim IP bloğu içinde otomatik dağıtılmasını istemediğim aralığı belirtmemiz isteniyor. Örneğin ilk 20 ip adresinizi sunucular için ayırmış olabilirsiniz ve otomatik dağıtılmasını istemeyebilirsiniz. Ben 1-20 ile 200-254 aralıklarını dağıtılmasını istemediğimden ekliyorum.
Bu kısımda dağıtılan ip adresinin kira süresini belirliyoruz. Varsayılan olarak 8 gün olarak gelmektedir. İsteğe bağlı değiştirebilirsiniz.
Scope yapılandırmasını şimdi yapmak istediğimizi belirtiyorum ve bu yüzden ilk seçeneği seçiyorum. Eğer ikinci seçeneği seçersem scope oluşacak fakat yapılandırma işlemleri yapılmamış olarak kalacaktır. Daha sonra yapılandırılabilir.
Bu kısımda Router adresimizi belirtiyoruz. Birden fazla da eklenebilir.
Şekilde belirttiğim kısımda DNS Sunucularının ip adreslerini belirtiyoruz.
WINS Server varsa ip adresini buradan ekleyebiliriz. Ben boş geçiyorum.
Oluşturacağımız scope’un hemen aktif olmasını istiyorsak ilk seçeneği daha sonra aktif edeceksek ikinci seçeneği seçiyoruz. Ben hemen aktif etmesini istediğim için ilk seçeneği seçerek devam ediyorum.
Scope oluşturulmuş durumda. Finish’e tıklayarak sihirbazı kapatabiliriz.
Gördüğümüz gibi Scope oluşmuş ve aktif durumda. Artık belirlediğimiz şekilde IP aralığı dağıtılmaktadır.
Address Pool kısmında dağıtım yapılmasını istediğiniz ip aralıkları ve dağıtılmasını istemediğiniz ip aralıklarını görebilirsiniz.
Address Leases kısmında dağıtımı yapılmış, rezervasyonu yapılmış, kullanımda olan ip adreslerini kullanan cihazın adı ve kira başlangıç ve bitiş süreleriyle birlikte görebilirsiniz.
Reservations kısmında mac adreslerine rezervasyonlar yapabilir ve yapılan ip rezervasyonlarını görebilirsiniz. Aynı zamanda yapmış olduğunuz rezervasyonların bilgilerini güncelleyip, rezerve edilmiş IP adresleri içinde detaylı ayarlar yapabilirsiniz.
Scope Options kısmında ise Scope oluştururken istenilen bilgilerin yanında scope ile ilgili daha detaylı yapılandırma işlemleri yapabilirsiniz.
Umarım açıklayıcı ve anlaşılır olmuştur. İyi çalışmalar dilerim.
"DHCP Serverda Scope Oluşturma ve Temel Ayarlar" yazısı için hiç yorum yapılmamış..