RSS

Vmware Workstation 10 Kullanımı ve İlk Ayarlar

18 12 Haziran 2014 ~ Emre FIRAT — Sanallaştırma

vmware_logo-300x168Bir önceki yazıda Vmware Workstation 10’un kurulumunun nasıl yapıldığını resimli anlatım olarak detaylıca anlatmıştım. Şimdi kullanımı ve ilk ayarlar nasıl yapılır birazda onlardan bahsedelim.

 

 

 

Öncelikle kurmuş olduğumuz Vmware Workstationu çalıştıralım.

Screenshot_13

Vmware WorkStation 10 üzerinde Sanal Makina Oluşturmak

Yeni bir sanal makine oluşturmak için, kare içine alınmış, “Create a New Virtual Machine” a tıklayalım.

Screenshot_14

Sanal Makine oluşturma sihirbazı karşımıza geldi. Typical seçip devam edelim.

Screenshot_15

Burada oluşturacağımız sanal bilgisayara kuracağımız işletim sisteminın kurulum diskini göstermemizi istiyor. 1. seçenekte DVD sürücüsüne yerleştirilmiş olan CD/DVD’yi kullanarak, 2. seçenekte yolunu göstereceğimiz CD/DVD kalıbı olan iso dosyasını gösterip onu kullanarak kurulum yapabiliriz. 3. seçeneği seçerek işletim sistemini daha sonra kuracağım anlamına geliyor. Bu adımı 3. seçeneği seçerek devam ediyorum. Ben daha sonra kurulum dosyasını göstereceğim.

Screenshot_16

Oluşturacağımız sanal makinada sorun yaşamamak için hangi işletim sistemini kullanacağımız seçmemiz isteniyor.  Ben Microsoft’un ücretsiz olarak yayınladığı Technet’ten indirdiğim 90 günlük Windows 8.1 Enterprise sürümünü kuracağım için Windows 8’i seçtim.  Gördüğünüz gibi seçeneklerde birçok işletim sistemi mevcut.

Screenshot_17

Burada oluşacak olan sanal makinanın adı ve dosyalarının tutulacağı lokasyonu gösteriyor.  Varsayılan yol ve isim atanmmış olarak gelir. İsmini ve dosyalarının bulunacağı dizini  isterseniz değiştirebilirsiniz.

Screenshot_18

Sanal makinamızın üzerinde bulunacak olan HDD boyutunun maksimum kapasitesini girmemiz isteniyor. Windows 8 için önerilen boyut 60 GB olarak belirtilmiş. Bu yüzden önerilen boyut girilmiştir.

Screenshot_19

Karşımıza gelen bu sayfada ile yapılan ayarların özet bilgisi verilmektedir. Finish butonuna tıklayıp işlemi tamamlayabileceğiniz gibi, değişiklik yapabilmek için ok işareti ile gösterilen “Customize Hardware…” butonuna tıklayıp devam edebilirsiniz. “Customize Hardware…”a tıklayıp ayarları inceleyelim.

Screenshot_20

Memory (Ram), Processors (İşlemci), New CD/DVD (kurulum diski) Network Adapter (Ethernet) ayarları sekmelerini inceleyelim. Öncelikle direk ilk sırada açılan Memory (RAM) kısmında sanal makinanızın kullanmasını istediğiniz ram miktarını ayarlayabilirsiniz. Ayarlamış olduğunuz RAM miktarı fiziksel (gerçek) makinanızın RAM inden kullanacağından RAM boyutunuzu yeterli miktarda, fikisel makinanızı sıkıntıya düşürmeyecek şekilde ayarlamanız önerilir.

Processors(İşlemci) kısmında sanal bilgisayarınızın işlemci sayısı ve işlemci başına düşecek çekirdek sayısını ayarlayabilirsiniz. Varsayılan olarak 1/1 şeklinde gelmektedir.

Screenshot_21

New CD/DVD… kısmında ise, kuracağımız işletim sisteminin kurulum diskini belirtiyoruz. Eğer elinizde CD/DVD şeklinde bir kurulum diski varsa “Use physical drive:” kısmından DVD sürücünüzü gösterek, “Use ISO image file:” seçeneğinde ise kurulum diskinizin iso kalıbını göstererek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Ben biraz önce belirttiğim gibi Wİndows 8.1 Enterprise 90 günlük deneme sürümünün iso kalıbını indirdim ve kurulumunu iso kalıbı kullanarak yapcağım. Eğer elinizde herhangi bir kurulum diski veya iso kalıbı yoksa, sizde Wndows 8.1 Enterprise Evolation 90 günlük deneme sürümünü bu bağlantıyı takip ederek Technet.microsoft.com’dan ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.

Screenshot_23

Network Connection kısmında, etthernet kartımızda ilgili seçebileceğimiz 5 farklı yapılandırma mevcuttur. İlk üç tanesini kısaca açıklamak gerekirse.

Bridged: Köprü görevi görür. Bu seçeneği seçmeniz halinde Fiziksel (gerçek) makine gibi ip alır.  Fiziksel makinalarınızın bulunduğu ağa katılır. Fiziksel makinelerinizle aynı ağda olduğundan konuşabilir ve intenete çıkabilir.

NAT: Açılımı Network Address Translation’dır. Fiziksel makinenizin almış olduğu ip aralığından, farklı ip aralığından ip alır. İnternete çıkış yapabilir.

Host-Only:Özel bir ağ oluşturur. Sadece aynı ağdaki sanal bilgisayarlar birbiriyle konuşabilir. İnternete çıkamaz.

İstediğiniz bir yapılandırmayı seçip devam edebilirsiniz. İşlemi yaptıktan sonra diğer kısımları inceleyebilir ya da Close deyip kapatabilirsiniz.

Screenshot_24

Son olarak Finish’e tıklayarak sanal makinemizi oluşturalım.

Screenshot_25

Gördüğümüz gibi sanal makinemiz oluşturulmuş durumda.

Screenshot_26

Vmware Workstation’un arayüzüyle ilgili neyin ne işe yaradığın bahsedelim:

1. Bu kısımdan Sanal bilgisayarınızı açma, kapatma, yeniden başlatma, resetleme ve suspend(bilgisayarı kaydederek bir sonraki açılışınıza kaldığınız yerden devam etmek) ve direk açılıştan BIOS başlatma işlevlerini yapabilirsiniz.

2. Bu kısım sanal makinenize Crtl+Alt+Del tuşu işlevini yapmanızı sağlar. Eğer klavyenizden Crtl+Alt+Del yaparsanız gerçek makinenizde işlem yapılır. Sanal makinenizde Crtl+Alt+Del yapmak isterseniz. Ya bu butuna tıklamanız gerekir ya da Crtl+Alt+Insert yapmanız gerekir. (Sanal makinede Ctrl+Alt+Insert: Ctrl+Alt+Del karşılığına gelir.)

3. Bu kısım Snapchat dediğimiz anı kaydetme işlevini görür. Tam olarak ne olduğunu detaylı bir şekilde internetten öğrenebilirsiniz. (Vaktim olurda yazarsam buradan bağlantı veririm.)

4. Buradan yine bilgisayarı açabilirsiniz.

5. Buradan ise makinenizin yapılandırma ayarlarını değiştirebilirsiniz. Bazı ayarları sanal makineniz açıkken yapabileceğiniz gibi, bazı ayarları değiştirebilmeniz için makinenin kapalı durumda olması gerekebilir.

ÖNEMLİ NOT: Eğer 64 bit işletim sistemi kurmak istiyorsanız ve kurulum esnasında  bu yazıdaki gibi bir hata alıyorsanız BIOS ayarlarınızı ilgili  yazıdaki gibi ayarlamanız gerekmektedir.

 

Anlatacaklarım bu kadar. Umarım faydalı olur. İyi Çalışmalar.

"Vmware Workstation 10 Kullanımı ve İlk Ayarlar" yazısı için 18 yorum yapılmış.

  1. kemal dedi ki:

    çok sade bir anlatım olmuş ellerine sağlık

  2. raydn3 dedi ki:

    eger elimizde iso yoksa ve usb bellekten kurulum yapmak istiyorsak ne yapıcaz

    • Emre FIRAT dedi ki:

      USB Diski bağlayın. Herhangi bir iso dosyası göstermeyin. Direk başlaması gerekiyor. Sanal bilgisayarın USB aygıtını gördüğünden mutlaka emin olun.

  3. esalet dedi ki:

    peki uzantan yardim ile 8.1yüklü bir makinaya yüklemeniz mümkün mü?

  4. Hüseyin dedi ki:

    emre kardeşim esalet1@hotmail.com skype’ ye ekleyebilirseniz sevinirim. Uzaktan yârdim ile yardımcı olursaniz sevinir. ben kurmaya çalistim ama sanirim beceremedim. Yardimci olursaniz sevinirim

    • Emre FIRAT dedi ki:

      Tam olarak nerede sorun yaşıyorsunuz, ne gibi bi hata alıuyorsunuz? Onu belirtirseniz yardımcı olmaya çalışayım. İyi çalışmalar.

  5. Hüseyin dedi ki:

    Bir arkadaşım proğramı kurdu üzerine xp yükledi ama seste sorun var sesi çıkmıyor hata veriyor. Hotspot Shield yüklüyorum yüklenmiyor bir proğramın engel olduğuna dair uyarı veriyor. Ben pek anlamıyorum bilgisayardan. vaktiniz olur uzaktan yardım ile yardımcı olabilirseniz sevinirim yoksa canınız sağ olsun.

    • Emre FIRAT dedi ki:

      Vmware Workstation penceresinin üst kısmında bulunan VM sekmesinde Install VMware Tools… a tıklayın. Daha sonra işletim sistemine program yükleme sihirbazı gelecek. İleri ileri diyerek kurulum adımların tamamlayın. Yeniden başlayınca sorununuz düzelecektir.

  6. Hüseyin dedi ki:

    dediğiniz şekilde Vm sekmesinden Intall Vmware Tools tıklamaya Çalıştım ama sadece o değil hiçbirine tıklanmıyor.

  7. nejdet aydın dedi ki:

    slm VMware ana bilgisayarın c ve d sini nasıl aktif hale getirebilirim

  8. Zekeriya Öztürk dedi ki:

    merhabalar Vmware Workstation 10u kurmaya calisiyorum ama hata veriyor Operating system not found bununla ilgili bana yardimci olabilrmisiniz tesekkurler.

    • Emre FIRAT dedi ki:

      Vmaware’yi kurmuşsunuz. İçinde oluşturduğunuz sanal makinede bu hatayı alıyorsunuzdur. Sanal makinede çünkü işletim sistemi yok. Normal bir bilgisayar kurar gibi işletim sistemlerinin DVD veya iso dosyaları ile o sanal bilgisayara işletim sistemi kurulumu yapmanız gerekiyor. Google’a Vmware İşletim Sistemi nasıl kurulur? yazarsanız cevabınızı bulacaksınız.

  9. Hüseyin dedi ki:

    Pc de win 7 kurulu ve Vmavareyi kurdum. düne kadar çalısiyordu. Simdi radyoya 6-7 tane nick ile giriş yapıyordum. Ama simdi giriş yaptıktan sonra 4-5 tanesi düşüyor. Giris yerlerini değiştirip tekrar giriyoprum ama onlarda yârim saat sonra düşüyor. Nerede hata olabili?

  10. cuneyt savas dedi ki:

    Ana sistemin Win10 64 bit.. Sanal sistem win7 32 bit..
    Ana sisteme bağlı mevcut sistem hdd si haricinde bir de fiziksel sata disk mevcut( d: sürücüsü)… Sanal Win7 acaba ana sistemde görünen d: fiziksel sürücüsünü nasıl görebilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir