RSS

HP Z620 Workstation SSD Kurulum Hatası (HP Z620 Workstation SSD Installation Error)

5 17 Haziran 2014 ~ Emre FIRAT — Windows 8

hp-z620-desktop-workstationGeçen 13 Nisan 2014 günü elime bir HP 620 Desktop Workstation bir kasa geldi. Özellikleri de bir o kadar güzel. Üzerinde 2 Adet Xeon İşlemci, 32 GB Ram, 256 GB SSD Disk, 1 TB HDD ve 1 GB Nvidia Ekran kartı mevcuttu. Ürünle ilgili daha detaylı bilgi isterseniz HP’nin resmi web sayfasından bu bağlantıyı takip ederek inceleyebilirsiniz. Neyse gelelim konumuza. Bu makineye Windows 7 kurmaya karar verdik ve kurulumu içinde bulunan 1 TB’lik diski çıkartıp SDD diskine kurulum yapacaktım. Kurulum işlemlerine geldiğimde SSD diski görmedi, diver gerektiğini belirtti ve bize çıkarılabilir aygıttan göstermemizi istedi. Windows 8, Windows 8.1 ve Windows Server 2012 ile de denediğimde diski görüyor fakat biçimlendirme ve bölüme kurulum yapmıyor. Abartısız şunu söyleyebilirimki bir günümü tüm sürücüleri indirip göstermekle geçti, ama hiçbiri fayda vermedi. İnternette incelemediğim sayfa kalmadı ama çözüm bulamadım. Son olarak yardım alabilmek adına HP Müşteri Hizmetleri’ni aradım, onlar tarafından da sürücü göstermemiz söylendi ve e-posta yoluyla ara ara onlardan da sürücü aldım denedim ama nafile bir türlü çözüm olmadı. Cuma günü bununla uğraşarak akşam ettim.  Çözümü akşam eve gidince de araştır tara derken aklıma gelen yöntemleri uygulamak için cumartesi günü öğleden sonra ofise gittim. Aklıma gelen işlemlerden biri işi çözmemi sağlamıştı! 🙂 Sonunda çözdüm ve başarıyla Server 2012 ve Windows 7 kurulumu yapabildim. Bu sorunu birçok kişi yaşayacağını düşündüğümden çözümü anlatayım istedim. Şimdi sorunu nasıl çözdüğüme ve yaptığım işlemlere geçelim.

 

 

1. Öncelikle BIOS ayarlarından Store Options kısmınu bulup SATA Mode kısmını “AHCI Mode” olduğuna emin olalım. Z620 BIOS ayarlarında “Raid+AHCI” seçeneği vardı. Ben onu seçtim.

2. Daha sonra SSD diskimizi farklı bir bilgisayara dışarıdan Dock Station yardımıyla veya  herhangi bir bağlantı kablosuyla bağlayalım.

Screenshot_1

3. Windows 7, veya Windows 8  bulunan bilgisayarımıza SSD diskimizi bağladıktan sonra Bilgisayar’a sağ tık yapıp, Yönet’e oradan da Depolama’nın altında bulunan “Disk Yönetimi”ne gelelim.

4. SSD diskimizi orada bulalım. Diskimizi biçimlendirmemiz gerekecektir. Bu yüzden veri bulundurmayınız varsa yedeğini mutlaka alın.

5. Görmemesinin sorunu diskimizin MBR disk olarak olduğundan kaynaklanmasıymış. GPT Diske çevirdğimde kurulum tamamlandı. Şimdi diskimizi GPT”ye çevireceğiz.,

6. Öncelikle diskimizin tüm  bölümlerini diske sağ tık yapıp, bulunan bölüm veya bölümlere Birimi sil deyip tamamen silelim.

Screenshot_2

7. Resimde görüldüğü şekilde GPT Diske dönüştür’e tıklayalım.

8. İşlem bu kadar basit. Diskimiz GPT formatına dönüştürülmüş durumdadır. Anlamak için aynı bölüme sağ tık yaptığınızda bu sefer orada MBR Diske Dönüştür yazdığını göreceksiniz.

9. Diskinizi alıp kurulum yapacağınız makineye takıp tekrar deneyin. Umarım çözüm olur.

Ben bu şekilde başarıyla kurulum yaptım. Şuan makine canavar misali çalışıyor. 😀 Bir günümü alan bu hata sayesinde yeni birşeyler daha öğrenmiş olduk. 🙂

İnternette “Windows 7 SSD’yi görmüyor, Windows SSD Sorunu” gibi bir sürü başlık mevcut. Bende tek tek kontrol ettim. Umarım o tür başlıkları arayan arkadaşların dertlerine de bu yöntem çare olur.

İyi Çalışmalar dilerim. Umarım derdinize deva olur 🙂

 

"HP Z620 Workstation SSD Kurulum Hatası (HP Z620 Workstation SSD Installation Error)" yazısı için 5 yorum yapılmış.

  1. kazak_türk dedi ki:

    dostum ellerine sağlık aynı sorun bende sıfır win 8.1 bilgisayarımı win7 ye çevirmek için uğraştığımda olmuştu sadece fark olarak benimki ssd değildi onun için sadece ayrı bilgisayarda biçinlendirmekle sorunu çözmüştüm bu bilgi çoğu kişiye yardımcı olur 🙂

  2. Gökhan Keskin dedi ki:

    Merhaba,
    @kazak_türk senin sorunun windows7 den boot ederken UEFI boot etmemenden kaynaklanıyor. BIOS, boot ayarında DVDROM ve UEFI-DVDROM şeklinde aygıt olmalı. Yoksa secure boot diye de bir seçenek olabilir bu aktif olmalı. 1. sıraya UEFI olanı koyarsan windows 7 UEFI boot ile açılacak ve senin windows 8.1 kurulu diskinin gpt formatını tanıyacak ve sadece C bölümünü format atarak kurulumu yapabilirsin.

  3. kazak_türk dedi ki:

    çok doğru @Gökhan Keskin kardeş bunu yapa yapa öğrendim yine de biolgilerin için sağolasın 🙂

  4. wrbn dedi ki:

    Çok uğraşmışsınız sorunla. Hiç gerek yoktu tüm bunlara. Diskpart altında bulunan komutlarla iki dakikada gpt diske dönüştürebilirdiniz. Olay şu: Shift+F10 kombinasyonuyla komut istemcisini açın ve aşağıdaki komutları girin:

    diskpart (enter)
    list disk (enter)
    select disk 0 (enter)
    clean (enter)
    convert gpt (enter)

    Bu kadar basit.

    • Emre FIRAT dedi ki:

      Haklı olabilirsiniz. Diskpart komutunu tam olarak bilmediğim ve komut satırını kullanmak yerine yönetim konsolunu kullandığım için o şekilde uyguladım. Yorumunuzla şimdi de bu yöntemi öğrenmiş olduk. Teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir