RSS

Linux Mint ile Windows Server 2012 ve Windows 8’de Unutulan Parolayı Sıfırlama

4 21 Mayıs 2014 ~ Emre FIRAT — Windows 8, Windows Server 2012

Linux Mint ile Windows Server 2012 ve Windows 8’de Unutulan Parolayı Sıfırlamak/Değiştirmek

Linux mint ile Windows Server 2012 R2 Parola Sıfırlamak

Windows Server 2008, Server 2012, Server 2012 R2, Windows 7, Windows 8 ve Windows 8.1’de unuttuğumuz veya bilmediğimiz kullanıcı parolalarını Linux Mint veya herhangi bir Linux dağıtımı kullanarak parolasını sıfırlayacağız. Bunu nasıl yapacağımızı detaylı olarak anlatmadan önce kafanızda canlanması adına kısaca şöyle açıklayabilirim: Öncelikle Linux Mint’i DVD’ye veya USB diskimize yazdırıp boot işlemini gerçekleştireceğiz. Daha sonra işletim sisteminin bulunduğu bölüme dosya görüntüleyicisi ile ulaşıp, Windows/System32 klasörü altında bulunan osk.exe dosyasını adını değiştirip yerine aynı dizinde bulunan cmd.exe yi kopyalayıp, adını osk.exe yapacağız. Daha sonra bilgisayarı kaatıp Windows ile başladıktan sonra ekran klavyesini çalıştırmak istediğimizde cmd ekranı karşımıza gelecek ve buradan parolamızı değiştireceğiz.

Siz istediğiniz kurulmadan çalışabilen, Live herhangi bir Linux dağıtımı da kullanabilirsiniz. Elinizde herhangi bir dağıtım yok ise, Linux Mint’in iso kalıbını buradan indirebilir, DVD’ye yazdırabilir veya buradaki adımları takip ederek USB üzerinden çalıştırabilirsiniz.

Ben Linux dağıtım olarak Linux Mint’i, parolasını değiştirmek istediğim Windows işletim sistemi olarak da Windows Server 2012 R2 deneme sürümünü kullanacağım.

Öncelikle bilgisayarımızı Linux mint ile boot edip açalım.

Screenshot_1

Computer’a tıklayıp açalım.

Screenshot_2

Devices kısmında HDD’lerimizin bölümleri görünecektir. Windows kurulu bölümü açalım. Windows kurulu bölümüm boyutundan veya tek tek açarak bulabilirsiniz.

Screenshot_3

Screenshot_4

Bölümü açtıktan sonra Windows > System 32 dizinine gidiyoruz.

Screenshot_5

System32 dizini içinde bulunan Ekran klavyesine ait exe dosyasının bulup adını değiştirmemiz gerekiyor. Dosyanın adı “osk.exe” Bulup adını geçici olarak değiştirelim. İşlemimiz bittikten sonra eski haline getireceğimizden silmeyin ve bulamayacağınız şekilde ismini değiştirmeyin.

Screenshot_6Ben “osk.exe orijinal” şeklinde ismini değiştirdim.

Screenshot_7

Daha sonra cmd.exe’yi bulup onu kopyalayalım ve aynı dizine yapıştıralım.

Screenshot_8

Oluşan kopyanın adını ise “osk.exe” olarak değiştirelim.

Screenshot_9

Linux Mint tarafında yapmamız gereken işlemler bu kadar. Yaptığımız işlem sadece osk.exe nin adını değiştirip yerine aynı isimle cmd.exe oluşturmak oldu.

Kapatmak için alt tarafta bulunan “Menu” kutucuğuna, ardından Quit’e tılayalım. Çıkan pencereden restart deyip sistemimizi yeniden başlatalım. Yeniden başlamadan önce DVD’yi veya USB aygıtınızı bilgisayardan çıkartın.

Screenshot_11

Sistem açıldıktan sonra sol alt kısımda göstermiş olduğum ikona tıklayalım. Açılan sekmelerden On-Screen Keyboard’a tıklayalım.

Screenshot_12

Gördüğümüz gibi ekran klavyesi yerine karşımıza cmd.exe ekranı geldi. Çalışan uygulama osk.exe olarak görünüyor ve oturum açmadan System32 dizininde bir uygulama çalıştırmış olduk.

Screenshot_13

“net user” komutu ile sistemide bulunan kullanıcıları görelim.

Screenshot_14

net user KullanıcıAdı YeniParola” şeklinde komut vererek kullanıcımızın şifresini değiştirelim. Ben Administrator kullanıcımın parolasını değiştirmek ve yeni parolayı Emre.2014 yapmak için “net user Administrator Emre.2014” komutunu verdim. Resimde de gördüğünüz gibi “The command completed successfully.” şeklinde yanıt verdi.

Parolamız artık Emre.2014 oldu. Artık başarıyla giriş yapabiliriz.

 Ekran Klavyesini Eski Haline Getirmek

Bilgisyarınızı yeniden başlatın ve Linux Mint ile boot edin oluşturduğumuz “osk.exe” yi silin ve orijinal olan osk.exe’nin adını eski haline getirin. İşlem tamamdır.

İyi Çalışmalar.

"Linux Mint ile Windows Server 2012 ve Windows 8’de Unutulan Parolayı Sıfırlama" yazısı için 4 yorum yapılmış.

  1. Gökhan Keskin dedi ki:

    Güzel çalışma olmuş. Eline sağlık. Linux arayüzü bana uymaz diyen olursa windows 7 livecd var onu deneyebilir.

  2. kazak_türk dedi ki:

    dostum eilne sağlık takipçisiyiz sitenin 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir