RSS

Windows Server 2012 R2 Active Directory Kurulumu

04 Aralık 2014 ~ Emre FIRAT — Active Directory

Adım Adım, Detaylı Anlatım Active Directory Kurulumu (Resimli Anlatım)

Windows-Server-Active-Directory-v-black-logo_2Windows Server 2012 R2 üzerinde Active Directory kurulumunu Windows Server 2012 R2 üzerinde, detaylı bir şekilde, adım adım ilerleyerek anlatmaya çalışacağım.

 

 

Screenshot_1 copyBirinci olarak sunucu işletim sistemlerinde elle ip vermemiz tavsiye edilmektedir. Dikkat etmemiz gereken noktalardan biri DNS adresi olarak kurulum yapacağımız bilgisayarın ipsini vermemizdir.

İkinci olarak ise bilgisayar ismini değiştirmektir. Windows Server kurulumu yaptığınızda karmaşık bir bilgisayar ismi ile geliyor. Ben DC01 şeklinde isimlendirdim. Sizde istediğiniz gibi isimlendirebilirsiniz.

Gereken ayarları yaptıysak kurulum aşamasına geçelim.

Screenshot_2 copy

Server Manager’i açalım. Açılan Server Manager penceresinde bulunan “Add roles and features” seçeneğine tıklayın.

Screenshot_3 copy

Add Roles and Features Wizard (Rol ve Özellik Sihirbazı) açıldığında ilk sayfada Sihirbaz ile ilgili bilgilendirme sayfası karşımıza geliyor. Bu bilgilendirmeler;

  • Administrator kullanıcısı güçlü bir parolaya sahip olmalı
  • Statik ip verme işlemi gibi ağ ayarları yapılandırılmış olmalı
  • Son güvenlik güncellemeleri tarafından yapılmış olmalı

Next butonuna tıklayıp bu sayfayı geçelim. Bu sayfayı bir sonraki kurulum işlemlerinizde görmek istemiyorsanız “Skip This page default” seçeneğini işaretlerek “Next” butonuna tıklayıp bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Screenshot_4 copy

Gelen sayfada “Role-based or feature-based installation” seçeneğini seçip devam edelim.

Screenshot_5 copy

Bu sayfada Sunucu havuzundan hangi sunucumuza kuracağımızı seçmemizi ya da kurmak istediğimiz sanal bir sabit disk seçmemizi istiyor. Benim kurulum yaptığım sistemde tek sunucu olduğundan dolayı bu aşamada ilk seçeneği seçip geçiyorum.

Screenshot_6 copy

Bu sayfada Server Roles (Sunucu Rolleri) karşımıza listeleniyor. Active Directory için kurmamız gereken sunucu rolü Active Directory Domain Services. “Active Directory Domain Services” i işaretliyoruz.

Screenshot_7 copy

İşaretlediğimizde karşımıza böyle bir uyarı geliyor. Bu uyarıda Bu rolün kurulabilmesi için gereken, listede belirtilmiş bu özelliklerin de kurulması gerektiğini belirtiyor. Açılan pencerenin altında bulunan “Add Features” seçeneğini seçiyoruz. Bu seçeneği seçerek gereken, açılan listede bulunan özellikleri de kurmak üzere ekle demiş oluyoruz.

Screenshot_8 copy

Gördüğümüz Active Directory Domain Services artık işaretlenmiş durumda. Next deyip bir sonraki aşamaya geçelim.

Screenshot_9 copy

Bu sayfada kurulabilecek roller listelendi. Burada yapmamız gereken herhangi bir işlem yok. Next deyip bir sonraki aşamaya geçelim.

Screenshot_10 copy

Burada Active Directory Domain Services ile ilgili bilgilendirmeler mevcut. Next deyip bir sonraki aşamaya geçelim.

Screenshot_11 copy

Bu sayfada kuracağımız Roles ve Features (roller ve özellikleri)’leri belirtiyor. Üst kısımda bulunan “Restart the destination server automatically if requred” seçeneği “Kurulum için gerekirse sunucuyu yeniden başlat” anlamına geliyor. Eğer bu seçeneği işaretlersek kurmuş olduğumuz rol veya özellik aktif olması için yeniden başlatmak gerekiyorsa sistem kendini otomatik yeniden başlatacaktır.

Ben işaretleyip geçiyorum ve kurulum bittikten sonra sunucu kendini otomatik yeniden başlatacaktır. “Install” butonuna tıklayıp kurulumu başlatalım.

Screenshot_12 copy

Kurulum başlamış durumda…

Screenshot_13 copy

Gördüğümüz gibi; kurulumun başarıyla tamamlandığını, yapılandırma işlemlerinin yapılması gerektiğini belirtiyor.

Screenshot_14 copy

Flama şeklinde ok ile belirttiğim ikonda yapılandırmanın gerektiğini belirten bir ünlem işareti görünüyor. Tıkladığımızda AD ile ilgili yapılandırmanın gerektiği görünüyor. “Promote this server to a domain controller” tıklayalım ve gereken yapılandırma işlemlerine geçelim.

Screenshot_15 copy

Yapımızda herhangi bir Domain ortamı olmadığından, ilk kez AD kurulumu yaptığımızdan, ok ile gösterdiğim Add a new forest’i seçip alt tarafta açılan kısma domainimizi yazalım. Ben emrefirat.local şeklinde yazdım. Falanfilan.com, emrefirat.com, emrefirat.com.tr şeklinde de pekâlâ yazabilirdim.

Screenshot_16 copy

Bu sayfada Domain Controller ayarları mevcut. Burada yapmamız gereken sadece göstermiş olduğum kısma Restore Mode, onarma, geri yükleme modu için parola girmek.

Screenshot_17 copy

Burada DNS sunucusunun kurulu olmadığını belirtiyor. Kurulu olsaydı DNS için gerekli işlemler isteyecekti. İleri diyip geçelim.

Screenshot_18 copy

Burası gerekli karakter sayısını sağlıyorsa girmiş olduğumuz domain adının ilk parçasını alıyor. İsterseniz değiştirebilirsiniz.

Screenshot_19 copy

Active Directory’nin veri tabanı, günlük(log) ve SYSVOL dosyalarının tutulacağı dizini gösteriyor. İleri diyip devam edelim.

Screenshot_20 copy

Yapmış olduğumuz ayarları burada özetliyor. View script’e tıklayıp, PowerSell ‘de kullanabilmeniz için komut çıktısını alabilirsiniz.

Screenshot_21 copy

Tüm sistem gereksinimlerinin başarıyla kontrol edildiğini ve kurulumu başlatabileceğimizi belirtiyor. Install butonuna tıklayıp kurulumu başlatalım.

Screenshot_22 copy

Kurulum işlemlerini gerçekleştirirken sistemi yeniden başlatıyor…

Screenshot_24 copy

Sistem yeniden başladı ve kurulum tamamlandı. Domain ortamında Administrator kullanıcı ile yönetici olarak artık oturum açabiliriz.

Screenshot_25 copy

Oturumunuzu açtıktan sonra Start Menu’den devam ettiğinizde Active Directory için gerekli olan tüm araçların geldiğini görebilirsiniz.

Screenshot_26 copy

Active Directory Users and Computers’da Domain Controllers olarak DC01 makinamız görünüyor.

Domaine dahil edeceğimiz bilgisayarların DNS adreslerinin DC makinamızın ip adresi olduğundan emin olun. Aksi halde dahil etmeye çalıştığınızda hatalarla karşılaşabilirsiniz.

Böylelikle Active Directory kurulumumuz başarıyla tamamlandı. İyi çalışmalar dilerim. 🙂

"Windows Server 2012 R2 Active Directory Kurulumu" yazısı için hiç yorum yapılmamış..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir